25.1.2024
Anotace přednášek a plakátových sdělení
8:30 | Registrace účastníků |
9:00 | Zahájení |
9:10 | Výsledky 20. ročníku Celostátních přehlídek sýrů. Čurda L., Štětina J. (Ústav mléka, tuků a kosmetiky, VŠCHT Praha) |
9:30 |
Trendy v mlekárenském průmyslu. Malmgren B. (Tetra Pak Processing Solutions & Equipment, Lund) |
10:15 |
Vliv ročního období na tvrdost másla vyrobeného v Irsku. |
10:35 |
přestávka |
10:45 | Diskuse k plakátovým sdělením sekce A |
11:00 |
Nežádoucí mikroorganismy v mlékárenství – rezistence, perzistence a zdroje kontaminace. Němečková I., Trešlová Š. (Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.) |
11:45 |
Matematická analýza rastu sporadicky vyskytujúceho a perzistentného kmeňa Valík Ľ., Minarovičová J., Kaclíková E. (STU Bratislava) |
12:05 |
Fungální kontaminanty v sýrech a v prostředí sýráren. |
12:25 |
přestávka |
13:00 |
Prebiotika v kojeneckých výživách a jejich vliv na růst a adherenci Listeria monocytogenes. Kodešová T., Šubrtová Salmonová H., Doskočil I., Mašlejová A., Musilová Š., Vlková E. (Katedra mikrobiologie výživy a dietetiky, ČZU Praha) |
13:20 |
Exopolysacharidy produkované bakteriemi mléčného kvašení. |
13:40 |
Je β-galaktosidasa jen hydrolasa? A jak toho můžeme využít? |
14:00 |
Reformulace čerstvých, bílých, dohřívaných a plísňových sýrů snižováním |
14:20 | přestávka |
14:30 | Diskuse k plakátovým sdělením sekce B |
15:00 |
Možnosti a omezení rostlinných a hybridních alternativ mléčných výrobků. |
15:20 |
Nutriční, mikrobiologické a senzorické hodnocení fermentovaných rostlinných výrobků. |
15:40 |
Využití jablečných výlisků v mléčných výrobcích. Klojdová I., Kozlu A., Ngasakul N., Muiz A., Baigts-Allende D. K. |
16:00 | Zakončení |