Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo CPS
 → Hodnocení sýrů → Způsob hodnocení

Způsob hodnocení

Naporcované vzorky sýrů označené pouze číselným kódem, příp. obsahem tuku nebo typem sýra, budou posuzovány podle znaků:

  • vzhled a konzistence
  • chuť a vůně

Každý znak se hodnotí body v rozmezí 0 až 10 podle následujícího popisu:

Výborný (ideální typ) 10 bodů
Velmi dobrý 8 - 9 bodů
Průměrný (standardní kvalita) 5 - 7 bodů
Podprůměrný 3 - 4 body
Nevyhovující < 3 body
Hrubá vada 0 bodů

Při vyhodnocení se zohledňuje význam znaku pro jakost výrobku vynásobením koeficientem (váhou), který pro vzhled a konzistenci má hodnotu 4, pro chuť a vůni 6. Podle výsledného počtu bodů lze sýry zařadit do následujících kvalitativních kategorií:

Výborný (ideální typ) 90 - 100 bodů
Velmi dobrý 75 - 89 bodů
Průměrný (standardní kvalita) 50 - 74 bodů
Podprůměrný 30 - 49 bodů
Nevyhovující < 30 bodů

Hodnocení sýrů bude provedeno  Odbornou komisí (před konáním Celostátních přehlídek sýrů)

Každý sýr bude hodnocen nezávisle dvěma tříčlennými komisemi expertů. V rámci komise se nesmí hodnocení v jednotlivých znacích u jednoho vzorku lišit o více než dva body. Rozdíl průměrných hodnocení paralelních komisí pro jednotlivé sýry nesmí být roven 3 bodům a více. Pokud nedojde k dohodě, bude rozhodovat departážní komise. Výsledné hodnocení je pak průměrem z hodnocení obou komisí.

Na základě tohoto hodnocení budou sýry zařazeny do kvalitativních kategorií a uděleny diplomy.

Výsledky hodnocení budou zveřejněny na veřejné části Celostátních přehlídek sýrů,  ve sborníku konference Mléko a sýry a na www stránkách.

Aktualizováno: 16.11.2021 14:14, Autor: Štěpán Marhons

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum

VŠCHT Praha
na sociálních sítích
zobrazit plnou verzi