25.1. 2024
Souhrny plakátových sdělení a přednášek
A. diskuze od 10:45
1. Potenciál mikrořas ve výrobě mléčných výrobků a doplňků stravy.
Hyršlová I., Krausová G., Hélová D., Kronusová O., Kaštánek P., Kolorzová A., Branyik T. (VÚM Praha, EKOMILK a.s., Frýdek-Místek, EcoFuel Laboratories s.r.o., Praha, Ingredia, Frýdek-Místek, VŠCHT Praha)
2. Příprava a aplikace preparátu GOS při výrobě jogurtu.
Harkavchenko D., Macůrková A., Čurda L.
(Ústav mléka, tuků a kosmetiky, VŠCHT Praha)
3. Inovatívny fermentovaný mliečny výrobok z kozieho mlieka.
Šebová A., Kejdová Rysová L., Prachařová S., Legarová V.
(Katedra kvality a bezpečnosti potravin, ČZU Praha)
4. Rizika spojená s balením mlékárenských výrobků do obalů z vícevrstvých polymerních laminátů.
Vápenka L., Václavíková E., Votavová L. (Ústav konzervace potravin, VŠCHT Praha)
5. Možnosti kontroly integrity obalových materiálů používaných pro balení plátkovaných sýrů.
Vápenka L., Václavíková E. (Ústav konzervace potravin, VŠCHT Praha)
6. Profil mastných kyselin mléka buvolů a krav chovaných v České republice.
Formánková Herman S., Legarová V., Šebová A., Kejdová Rysová L.
(Katedra kvality a bezpečnosti potravin, ČZU Praha)
7. Vliv draselných tavicích solí na funkční vlastnosti taveného sýra.
Šantová K., Vincová A., Zálešáková L., Kůrová V., Kratochvílová A., Salek R. N.
(Ústav technologie potravin, UTB Zlín)
8. Vliv tepelného záhřevu a doby skladování na jakostní parametry tavených sýrů s hydrokoloidy.
Kratochvílová A., Lazárková Z., Salek R. N., Adámek R., Kůrová V., Míšková Z., Pleva P., Buňková L.
(Ústav technologie potravin, Ústav inženýrství ochrany životního prostředí, UTB Zlín)
B. diskuze od 14:30
1. Senzorické hodnocení alternativ sýrů.
Ilko V., Hanuš A., Panovská Z., Doležal M.
(Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha)
2. Výroba termostabilního koncentrátu syrovátkových bílkovin.
Ečer J., Kotala T., Vavro M., Fárová H. (MemBrain s.r.o., Stráž pod Ralskem)
3. Vliv přídavku koncentrátu syrovátkových bílkovin na vybrané funkční vlastnosti čerstvých sýrů s využitím kefírové kultury.
Míšková Z., Husarová T., Lazárková Z., Kratochvílová A., Buňková L., Salek R.N.
(Ústav technologie potravin, Ústav inženýrství ochrany životního prostředí, UTB Zlín)
4. Využití kyselé syrovátky pro výrobu hydrogelů.
Drbohlav J., Šalaková A., Borková M., Peroutková J., Sedlařík V., Čechmánková J. (VÚM Praha, UTB Zlín, Výzkumný ústav meliorací a ochrany půd, Praha)
5. Tolerance nežádoucích bakterií, izolovaných z prostředí sýrařských soloven, k chloridu sodnému.
Šviráková E., Leová H. T. (Ústav konzervace potravin, VŠCHT Praha)
6. Citlivost technologicky nežádoucích bakterií k průmyslovým sanitačním prostředkům.
Šviráková E., Sedláčková S. (Ústav konzervace potravin, VŠCHT Praha)
7. Výskyt bakterií rodu Listeria v mléce, v mléčných výrobcích a potravinách obsahující složky mléčného původu.
Mašlejová A., Kodešová T., Vlková E., Šubrtová Salmonová H.
(Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky, ČZU Praha)
8. Bakterie mléčného kvašení izolované z mateřského mléka – testování potencionálně prospěšných funkčních a technologických vlastností a bezpečnosti v kontextu šířící se antibiotické rezistence.
Bazalová O., Cihlář J., Jechová J., Bár L., Rosová A., Dráb V., Kavková M.
(VÚM Praha, pracoviště Tábor)