Naporcované vzorky sýrů označené pouze číselným kódem, příp. obsahem tuku nebo typem sýra, budou posuzovány podle znaků:
- vzhled a konzistence
- chuť a vůně
Každý znak se hodnotí body v rozmezí 0 až 10 podle následujícího popisu:
Výborný (ideální typ) | 10 bodů |
Velmi dobrý | 8 - 9 bodů |
Průměrný (standardní kvalita) | 5 - 7 bodů |
Podprůměrný | 3 - 4 body |
Nevyhovující | < 3 body |
Hrubá vada | 0 bodů |
Při vyhodnocení se zohledňuje význam znaku pro jakost výrobku vynásobením koeficientem (váhou), který pro vzhled a konzistenci má hodnotu 4, pro chuť a vůni 6. Podle výsledného počtu bodů lze sýry zařadit do následujících kvalitativních kategorií:
Výborný (ideální typ) | 90 - 100 bodů |
Velmi dobrý | 75 - 89 bodů |
Průměrný (standardní kvalita) | 50 - 74 bodů |
Podprůměrný | 30 - 49 bodů |
Nevyhovující | < 30 bodů |
Hodnocení sýrů bude provedeno Odbornou komisí (před konáním Celostátních přehlídek sýrů)
Každý sýr bude hodnocen nezávisle dvěma tříčlennými komisemi expertů. V rámci komise se nesmí hodnocení v jednotlivých znacích u jednoho vzorku lišit o více než dva body. Rozdíl průměrných hodnocení paralelních komisí pro jednotlivé sýry nesmí být roven 3 bodům a více. Pokud nedojde k dohodě, bude rozhodovat departážní komise. Výsledné hodnocení je pak průměrem z hodnocení obou komisí.
Na základě tohoto hodnocení budou sýry zařazeny do kvalitativních kategorií a uděleny diplomy.
Výsledky hodnocení budou zveřejněny na veřejné části Celostátních přehlídek sýrů, ve sborníku konference Mléko a sýry a na www stránkách.